Θεραπευτική Άσκηση για Εγκύους

2021-11-07

Η άσκηση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι πολλαπλώς ευεργετική και ασφαλής τόσο για την έγκυο, όσο και για το έμβρυο της, με την προϋπόθεση η εγκυμοσύνη να είναι φυσιολογική.
Είναι πολλαπλώς ευεργετική και γι΄ αυτό θα πρέπει να ενθαρρύνουμε τις εγκύους μας να ξεκινούν ή να συνεχίζουν το προϋπάρχων πρόγραμμα εκγύμνασής τους. Τα οφέλη είναι πολλά για τη μέλλουσα μητέρα. Χαρίζει ευεξία και ζωτικότητα και βοηθά το σώμα να ξαναβρεί τη φόρμα του μετά τον τοκετό. Επιπλέον, ένα σώμα σε καλή φυσική κατάσταση αποδίδει καλύτερα στον τοκετό. Τονίζεται, πάντως ότι η άσκηση θα πρέπει να εξαρτάται από τις προηγούμενες συνήθειες και τις εμπειρίες της εγκύου, καθώς και από το δείκτη φυσικής της κατάστασης.

Τα πλεονεκτήματα από την γυμναστική στην εγκυμοσύνη είναι:

 • Αύξηση των επιπέδων των ενδορφινών για αίσθηση εφορίας. Αίσθηση ευεξίας, αυτοπεποίθηση, μειωμένα ποσοστά κατάθλιψης, διατήρηση ηρεμίας και στην πολύ καλή ψυχολογική κατάσταση. Η γυμναστική στην εγκυμοσύνη δημιουργεί μια αίσθηση ευεξίας και ευ ζήν. Η ευεξία αυτή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να σας βοηθήσει στην μείωση του αισθήματος του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης της λοχείας. Η αναζωογονητική άσκηση βελτιώνει επίσης τον ύπνο. Μειωμένη εμφάνιση των φυσιολογικών ενοχλήσεων που σχετίζονται με την κύηση (αδυναμία, υπνηλία, φλεβίτιδα, οίδημα).
 • Η άσκηση στην διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να βοηθήσει επίσης, στην πρόληψη παθήσεων όπως:
  - σακχαρώδης διαβήτης κυήσεως (διαβήτης που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης)
  - υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση).
  - οστεοπόρωση
 • Βελτιώνει, επίσης, τον μυϊκό τόνο. Η άσκηση βοηθά να δυναμώσου οι μύες και στον καλύτερο έλεγχο της αναπνοής. Προσφέρει ανακούφιση από την εύκολη κόπωση της κύησης, χαμηλότερο μυικό πόνο στην πλάτη και μειώνει την δημιουργία κιρσών και τα οιδήματα των κάτω άκρων και των αστραγάλων.
 • Η γυμναστική στηνεγκυμοσύνη βοηθά σημαντικά και στα γαστρεντερικά προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν οι έγκυες όπως μετεωρισμός (φουσκώματα) ναυτίες και δυσκοιλιότητα
 • Ενδυνάμωση των ποδιών για καλύτερη στήριξη και βάδιση
 • Ρύθμιση του σωματικού βάρους
 • Τέλος το μεγαλύτερο ίσως πλεονέκτημα της γυμναστικής στην εγκυμοσύνη είναι η βοήθεια στην διαδικασία του τοκετού και στην περίοδο της λοχείας. Δίνει την δυνατότητα να νοιώθει η εγκυος με μεγαλύτερη άνεση τα προσλαμβανόμενα κιλά της εγκυμοσύνης σας και συμβάλλει στην καλύτερη προετοιμασία σας για την δοκιμασία του τοκετού. Οι γυναίκες που κάνουν ασκήσεις ενδυνάμωσης κατά τη διάρκεια της κύησης τείνουν να έχουν συντομότερη διάρκεια τοκετού και να εμφανίζουν μικρότερη συχνότητα εμφάνισης των επιπλοκών του τοκετού.